»
Home» Over ons » Themagroepen
Themagroepen
De themagroepen ontwikkelen de productie van inhoudelijke output. Hun werkzaamheden omvatten het uitdiepen van specifieke thema's, het ontwikkelen van praktische handvatten en het uitvoeren van literatuurstudies om de kennisbasis te versterken. Daarnaast zijn zowel het kernteam als de themagroepen nauw betrokken bij het ontwikkelen en verzorgen van scholingsinitiatieven, waarmee ze actief bijdragen aan de deskundigheidsbevordering van zorgprofessionals op het gebied van pijn bij mensen met een VB. Doordat leden van de themagroepen werkzaam zijn bij verschillende zorginstellingen, zorgen zij voor een samenwerkingsverband tussen deze zorginstellingen en PijnZorg (On)beperkt.
Resultaten van de themagroepen tot nu toe:
- Overzicht van gedragsobservatie instrumenten voor pijn bij mensen met een verstandelijke beperking
- Handvat voor signaleren, diagnostiek en behandeling van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) bij mensen met een verstandelijke beperking
- Opleidingsplan gericht op zorgprofessionals en beroepsopleidingen
- Trainingen voor begeleiders en behandelaars
Plannen van de themagroepen voor 2025:
- De themagroepen diagnostiek en behandeling richten zich op het onderzoeken van toepasbaarheid van meetinstrumenten voor chronische pijn en de toepasbaarheid van niet medicamenteuze behandelingen bij mensen met een verstandelijke beperking. Beide themagroepen streven ernaar te komen tot praktische adviezen hoe dit toe te passen.
- De themagroep psychosomatiek richt zich op de verspreiding en implementatie van het ontwikkelde handvat voor ALK naar zorgorganisaties.
- De themagroep opleiding richt zich op:
- bewustwording van pijn en hoe daarmee om te gaan onder zorgprofessionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking
- Verspreiding van kennis door het train de trainer principe: trainen van experts die kennis weer kunnen doorgeven.
- Een pilot voor het ontwikkelen van een lespakket over het signaleren van pijn voor begeleiders.
- Contacten leggen met beroepsopleidingen voor implementatie van het thema pijn binnen opleidingen gericht op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
- Op vraag worden er scholingen en presentaties gegeven voor opleidingen en kennisorganisaties.
Alle themagroepen zullen in 2025 verder gaan met (informatie uit) de ontwikkelde richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking.
Naast de activiteiten van de themagroepen wordt er in 2025 gewerkt aan:
- Implementatie van de richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking (Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking - SKILZ) die in 2025 gepubliceerd zal worden. Hiervoor wordt samengewerkt tussen verschillende zorgorganisaties. GeĂ¯nteresseerden kunnen contact zoeken via: info@pijnzorgonbeperkt.nl
- Netwerkvorming met als doel het thema pijn en verstandelijke beperking breed onder de aandacht te brengen bij zorgorganisaties, beroepsverengingen, kennisorganisaties en beleidsorganisaties.
- Samenwerking aangaan met verschillende partijen op het gebied van implementatie, kennisdeling, onderzoek en subsidie-aanvragen.
- De ontwikkeling van een e-learning over pijn voor clienten en begeleiders.
- Onderzoek naar:
- Emotieregulatie en coregulatie gericht op pijn bij mensen met een verstandelijke beperking
- Gepersonaliseerde pijnsignalering
- Een meetinstrument voor orofaciale pijn (pijn in mond en gezicht) bij mensen met een verstandelijke beperking